Evert den Hartog

Evert den Hartog (1949) is een beeldhouwer die zijn opleiding kreeg aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In de jaren 1971-1976 kreeg hij daar les van o.a.Arie Teeuwisse en Bram Roth. De eerste jaren na zijn opleiding maakte hij voornamelijk keramische beelden tot hij met een collega besloot zelf beelden in brons te gaan gieten. Mede door de werkzaamheden in een bronsgieterij leerde hij het vak in al zijn facetten kennen. De beelden worden nu in België bij bronsgieterij Art Casting gegoten.

Zijn vaste onderwerpen zijn steeds dieren in vele variaties. Vogels en stieren zijn dieren die steeds weer in zijn werk opduiken. Bij de vogels lijkt het brons geen gewicht te hebben, en balanceren deze beelden op één poot of zweven ze, slechts met de vleugelpunten aan elkaar verbonden, vrij in de lucht. Steeds wordt gezocht naar een “beeld” wat een moment van spanning even stilzet, om de toeschouwer dit bewuste moment te laten zien.

Humor is een element wat hij graag toevoegt aan zijn beelden, het geeft de beelden iets luchtigs en vanzelfsprekends.
Het gieten van de beelden
bij gieterij Art Casting heeft veel gevolgen gehad, de kwaliteiten van deze gieterij maakt het mogelijk beelden te maken die voorheen bijna niet te realiseren waren. De beelden die hij nu maakt, met hun strakke haast geabstraheerde uiterlijk, vereisen een perfecte giettechniek en een groot vakmanschap van de mensen die de beelden afwerken en patineren. Een recente ontwikkeling in zijn werk zijn de grote beelden, uitgevoerd in polyester, de vele nieuwe mogelijkheden om de beelden van een coating te voorzien geven weer veel ruimte voor een nieuwe benadering. Er staan voor dit jaar nog zeker 5 grote beelden op stapel.
Hij voerde veel opdrachten uit die o.a. geplaatst zijn in, Kobe, Japan, Dallas, U.S.A. Jakarta en Antwerpen.
In Nederland staan zijn beelden o.a. in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Voorschoten, Venlo en vele andere plaatsen in Nederland.
De beelden zijn geëxposeerd in vele galeries van Amsterdam tot Singapore.

Toont alle 7 resultaten