Hannelore Houdijk

Hannelore Houdijk (1975) is op jonge leeftijd afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda en deed daarna een masteropleiding aan de Dutch Art Institute in Enschede. Na haar afstuderen ontving ze een startstipendium en exposeert sindsdien in binnen- en buitenland. Ze won diverse prijzen, waaronder de nationale wedstrijd ‘Schilderij van het Jaar 2019’.

Hannelore maakt realistische, kleurrijke en intense schilderijen, geïnspireerd op stillevens uit de 17 de eeuw. Ze zocht een nieuwe manier om stillevens te creëren met behoud van de bijzondere sfeer. Ze ontdekte na verschillende experimenten dat door voorwerpen in het water te leggen en te fotograferen er verrassende beelden ontstonden. De Spiegelplas in Nederhorst den Berg bleek de ideale plek; ondiep en heel helder water. Haar composities worden vervormd door water en licht en geven het beeld een dromerige sfeer. Sommige delen zijn herkenbaar en andere delen zijn abstract. Om dit prachtige beeld vast te leggen in verf heeft Hannelore een speciale manier van schilderen ontwikkeld. Ze noemt het zelf ‘optisch schilderen’. Waar bij realisme het gebruikelijk is om heel fijn te schilderen, schildert Hannelore met grove en fijne toetsen gecombineerd, die pas van een afstandje realistisch worden. Van veraf lijkt het schilderij een foto, maar van dichtbij zie je ruwe kleurvlekken.
Met deze schilderijen worden de eeuwenoude porseleinen kunstobjecten en door middel van hedendaagse kunst op een geheel nieuwe wijze belicht. De schilderijen blinken uit in contrasten, zoals oud-nieuw, klein-groot, licht-donker, boven-onderwater, dichtbij-veraf en abstract-realistisch. Hierdoor vragen de schilderijen om de aandacht van en ontstaat interactie met de kijker.

 

Toont alle 5 resultaten