Nieuwkoop en Noorden kunnen bogen op een rijke artistieke historie, die begon in de negentiende eeuw met de schilders van de Haagse School.
Zij werden getipt door de kunsthandelaar Sala, die een zeilboot had op de plassen. Bij de landschapschilders was er behoefte aan een nieuwe plek, want langzamer- hand werden de duinen bij Den Haag afgegraven, de schapen verdwenen en sinds het graven van de haven had Scheveningen geen bomschuiten meer die op het stand zo’n dankbaar onderwerp vormden. J.H. Weissenbruch, misschien wel de belangrijkste landschapschilder van de Haagse school was bovendien een fervent visser en jager. Hij kwam elk jaar een maand of drie in Noorden logeren, waar hij in pension was bij moeder Verzijden. In zijn voetsporen volgden vele andere collega’s, die vaak in het Vliegend Paard logeerden. Het zorgde voor een landelijke, en zelfs internationale bekendheid van het Nieuwkoopse polder- en plassenland.
In 1905 kocht Natuurmonumenten een aantal natuurgebieden in Nieuwkoop. De bedoeling was om het landschap te behouden voor de komende generaties. Bij Loekie en Thijs Rijlaarsdam ontstond het idee om meer te doen met de schilderkunstige erfenis van het gebied. In 1998 richtten zij de Stichting Kunstpromotie Groene Hart op. De Stichting publiceerde het boek “Nieuwkoop en zijn schilders” en maakte een kunstroute tijdens de Pinksterweken.
Later organiseerde Loekie een tweejaarlijkse kunstprijs voor amateurs en professionals. Met behulp van tal van vrijwilligers werd de afgelopen jaren het Koetshuis ingericht met vele tientallen zeer uiteenlopende kunstwerken.
Een belangrijk cultureel initiatief van Loekie Rijlaarsdam is de Haagse Schooldag. Deze is opgericht in 2016 en vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van september, afwisselend in Nieuwkoop en in Noorden. Dertig schilders zoeken ergens een plek in het landschap. Daar schilderen ze in de natuur. Ze hoeven zich aan slechts één eis te houden: de werken moeten geïnspireerd zijn op de natuur. Veel bewoners van Nieuwkoop en Noorden helpen mee; ze stellen hun tuinen aan de plas ter beschikking, of hun boot.
Ze zorgen voor koffie en broodjes. Na afloop hangen de schilders de werken nog nat op in de voormalige stal van de Hoeve. De gemeente stelt een prijs ter beschikking. De schilderijen zijn natuurlijk te koop. Loekie Rijlaarsdam: “Het blijft een solitair beroep, dus het is heel leuk dat de schilders hier zo’n dag bijeen zijn. Bovendien is dit weer goede pr voor onze gemeente.”
Kijk op www.haagseschooldag.nl voor meer informatie.